Sandesh - cytrynowe kulki z migdałami

Orientalne kulki mocy? Sandesh! Te cytrynowo-migdałowe kuleczki będą wspaniałym deserem, świetnie sprawdzą się też w roli śniadaniowej.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • panir z 1l mleka (odciskany pod obciążeniem na sitku przez 30 min)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • cytryna
  • kilka kropli olejku cytrynowego do ciast
  • 5 łyżek płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Panir rozcieramy ręką po blacie, aż pozbędziemy się wszystkich grudek (użyjmy szpatułki, aby zgarniać go w jedno miejsce i znowu rozcierać). Ser dzielimy na 2 części. Jedną mieszamy dokładnie z oboma rodzajami cukru, wykładamy na małą patelnię i smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, przez 1–2 min. Na początku masa będzie gęsta, potem się rozpuści, a potem znowu zgęstnieje, wtedy szybko należy zdjąć ją z patelni, inaczej stanie się sucha i niesmaczna.
  2. Z cytryny ścieramy 1/2 łyżeczki skórki, wraz z olejkiem dodajemy do drugiej połowy sera i mieszamy wszystko z serem usmażonym, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Masę wkładamy do lodówki, aby stężała. Z zimnej lepimy kulki. Płatki migdałowe prażymy na złoty kolor na suchej patelni, kruszymy, obtaczamy w nich kulki.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Sprawdź, jak zrobić ser panir!

deser kulki sandesh
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze