Sandacz w sosie z porów

Taka pyszna ryba wymaga wyjątkowej oprawy.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 500g filetów z sandacza
  • 2 pory
  • 40g masła
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 400g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Sandacza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy oraz posypujemy pieprzem. Następnie gotujemy tak przygotowane filety na parze na małym ogniu około 30 minut skórą do dołu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego w krążki pora, którego dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy dalej, kolejne 10 minut, bez przykrycia. W tym czasie wino powinno się nieco zredukować. Wlewamy jogurt, możemy dodać ulubione przyprawy, i cierpliwie mieszamy całość aż sos zgęstnieje do żądanej konsystencji (około 10 minut). Następnie wyciągamy filety z garnka, ściągamy skórę, która teraz powinna zejść bez trudu, i wkładamy na patelnię do sosu. Delikatnie mieszamy, aby ryba nie rozpadła się na małe kawałki. Po kolejnych 10 minut podajemy z ugotowanym ryżem i młodymi cukiniami. Smacznego!
ryby obiad sos sandacz por
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze