Sandacz po kaszubsku

pyszna rybka, palce lizać.

Dodany przez:

Sandacz po kaszubsku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 80 dag.filetów z sandacza
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • mały por
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml. kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w słupki.Cebulę posiekać.,Pora pokroić w piórka.W rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę .Następnie wrzucić pozostałe warzywa i ziele angielskie,liście laurowe, po szczypcie soli i pieprzu.Chwilę smażyć, potem wlać wino i dusić na małym ogniu przez 10 minut,mieszając. W tym czasie rybę obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.Odsączyć na papierowym ręczniku.Z ostygniętych warzyw wyjąć ziele angielskie i liście laurowe.Wlać wymieszaną ze szczyptą soli śmietanę i wymieszać.Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania i ułożyć na niej duszone warzywa.Zapiekać w temp.200 stopni przez 10 minut.Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.
ryby seler sandacz marchewka pietruszka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze