Sandacz (nie) winny

Przepis na sandacza w rieslingu wydaje się tak obiecujący, że mógłby pewnie skusić nawet świętego.

SałatkiSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 184 głosów)

Składniki:

  • 80 dag małych ziemniaków
  • 5 łyżek masła
  • 80 dag filetów z sandacza (ok. 3 filetów)
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml rieslinga
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3-5 dag szczawiu (może być ze słoiczka)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • cytryna do dekoracji

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz, podsmaż na łyżce masła. Zabezpiecz przed wystygnięciem. Filety przekrój najpierw wzdłuż na połówki, a następnie pokrój na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprósz je solą. Wino zagotuj na patelni, włóż ryby, przykryj. Duś 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróć i duś kolejne 3 minuty. Przełóż na ogrzany półmisek. Do wina wlej śmietanę, gotuj bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparuje. Resztę masła włóż do lodówki, a gdy będzie twarde, pokrój je w kostkę i powoli dodawaj do gorącego sosu, cały czas mieszając. Nie gotuj! Sos połącz ze szczawiem, przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Sandacza podawaj z sosem i maślanymi ziemniaczkami. Możesz udekorować cząstką cytryny

Kalorie: 250.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy