sandacz_marynowany

Sandacz marynowany

Ocena:

4.49 (153)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Pyszna marynowana ryba

Składniki:

  • 1 sandacz ok 1100 g po oczyszczeniu
  • 3 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • na zalewę
  • 1 szkl octu
  • 1,5 szkl wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka

Sandacz marynowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rybę pokroić na 2 cm plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajka rozmącić na talerzu, na trzecim talerzu wsypać bułkę tartą.
  • Rybę panierować w mące jajku u bułce tartej, usmażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Wodę ocet i przyprawy włożyć do garnka dodać pokrojoną w plastry cebulę i marchewkę. Zagotować zalewę.
  • W naczyniu ułożyć warstwami rybę i cebulkę z zalewy. Zalać całość i odstawić rybę do wystudzenia.
  • Na dwa dni wstawić do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne