Sandacz marynowany

Pyszna marynowana ryba

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 sandacz ok 1100 g po oczyszczeniu
  • 3 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • na zalewę
  • 1 szkl octu
  • 1,5 szkl wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić na 2 cm plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajka rozmącić na talerzu, na trzecim talerzu wsypać bułkę tartą.
  2. Rybę panierować w mące jajku u bułce tartej, usmażyć z obu stron na złoty kolor.
  3. Wodę ocet i przyprawy włożyć do garnka dodać pokrojoną w plastry cebulę i marchewkę. Zagotować zalewę.
  4. W naczyniu ułożyć warstwami rybę i cebulkę z zalewy. Zalać całość i odstawić rybę do wystudzenia.
  5. Na dwa dni wstawić do lodówki.
ryby przyprawy cebula sandacz ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze