Sandacz korzenny po lwowsku

Przepis na sandacza po lwowsku. idealne danie na świąteczny stół.

Dodany przez:

Sandacz korzenny po lwowsku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • pieprz
  • ziele angielskie
  • kilka goździków
  • 1 kg sandacza
  • sól
  • łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki tartego chrzanu
  • 2 cytryny
  • 2 duże cebule

Przygotowanie

  1. Pieprz, ziele angielskie i goździki tłuczemy w moździerzu. Oczyszczonego i umytego sandacza kroimy w dzwonka, nacieramy solą i bazylią; zostawiamy na 1 godz. w chłodnym miejscu.
  2. Żaroodporny półmisek smarujemy masłem, układamy kawałki sandacza, posypujemy przyprawami korzennymi i tartym chrzanem, obkładamy plasterkami cytryny i plasterkami cebuli oraz pozostałym masłem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC, pieczemy ok. 40 min. Podajemy z pieczonymi kartoflami.
ryby wigilia Boże Narodzenie Święta sandacz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy