Salsa paprykowa

Przygotowanie: 15 minut Gotować: 10 minut

PrzetworySosy

Czas przygotowania:
15 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 174 głosów)

Składniki:

  • 50 dag pomidorów
  • 75 dag papryki
  • Papryczki chili (2–3 szt.)
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula
  • pęczek kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory (50 dag) obrać ze skórki, drobno pokroić. Paprykę (75 dag różnokolorowej) umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Papryczki chili (2–3 szt.) opłukać, przekroić, usunąć pestki, pokroić.
  • Czosnek (2 ząbki) i 1 cebulę obrać. Cebulę pokroić w krążki, czosnek w kawałki. Kolendrę (pęczek) opłukać, osączyć, drobno posiekać.
  • Czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu i 2 łyżki soli zmiksować. Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę. Dodać pomidory, paprykę, chili, kolendrę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
  • Dodać zmiksowany sos, gotować, mieszając, jeszcze 5 minut. Sos przelać do wyparzonego słoika, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy