Przepisy na sałatki - Sałatka ziemniaczana z radicchio
Składniki:
80 dag małych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
50 dag mrożonego groszku
sól
2–3 szalotki
150 ml bulionu warzywnego
8 łyżek oliwy
3–4 łyżki octu winnego
3 twarde gruszki
2 łyżki soku z cytryny
główka radicchio
2 łyżki musztardy dijon
pieprz
cukier
parmezan
Sałatka ziemniaczana z radicchio - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na sałatki - Sałatka ziemniaczana z radicchio
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Groszek blanszujemy 4 min w osolonym wrzątku, odcedzamy. Szalotki siekamy. Bulion gotujemy, mieszamy z szalotkami, 6 łyżkami oliwy i octem. Do marynaty wkładamy ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Gruszki dzielimy na ósemki, usuwamy pestki, mieszamy z sokiem z cytryny. Radicchio rwiemy na kawałki, mieszamy z groszkiem, gruszkami oraz resztą oliwy i musztardą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, łączymy z ziemniakami z marynatą. Przed podaniem posypujemy płatkami parmezanu.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!