Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szpinakiem

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem, jajkiem, wędzonym łososiem, czerwoną cebulą.

Dodany przez:

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szpinakiem

Warzywne

Czas przygotowania:
Kalorie:
310 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 jajek
  • /2 kg szpinaku
  • 40 dag wędzonego łososia
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • Sos:
  • szklanka śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. Dijon)
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach (ok. 15 min). Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Szpinak przebrać, umyć, osuszyć. Łososia pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić
  2. w cieniutkie piórka. Orzechy grubo posiekać.
  3. ■ Sos: śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. Dodać szczypiorek,
  4. doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć liście szpinaku, a na nich pozostałe składniki sałatki. Przed podaniem polać sosem.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
ryby obiad sałatka kolacja szpinak sałatka ziemniaczana sałatka z jajkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze