Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szpinakiem

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem, jajkiem, wędzonym łososiem, czerwoną cebulą.

Sałatkisałatka ziemniaczana

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
310.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 155 głosów)

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 jajek
  • /2 kg szpinaku
  • 40 dag wędzonego łososia
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • Sos:
  • szklanka śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. Dijon)
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach (ok. 15 min). Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Szpinak przebrać, umyć, osuszyć. Łososia pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić
  • w cieniutkie piórka. Orzechy grubo posiekać.
  • ■ Sos: śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. Dodać szczypiorek,
  • doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć liście szpinaku, a na nich pozostałe składniki sałatki. Przed podaniem polać sosem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 310.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy