sałatka ziemniaczana z groszkiem i marchewką

Dobry sposób na spożytkowanie resztek ziemniaków z obiadu.

SałatkikorniszonyPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 182 głosów)

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach lub pozostałe z obiadu
  • 1 ugotowana marchew
  • 10 dag boczku
  • filiżanka groszku konserwowego
  • 2 średnie korniszony
  • 1/2 cebuli
  • jajko na twardo
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki majonezu
  • w łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/2 kostki bulionu
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, marchew,cebulę, korniszona, jajko i boczek- w małą. Boczek rumienimy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy. Z oleju, octu i musztardy robimy sos. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/4 szklanki goroącej wody. Do sałatki dodajemy majonez, wlewamy bulion i polewamy sosem. Przyprawiamy, posypujemy natką.

Porady

Zobacz też: sałatka ziemniaczana z jajkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy