Sałatka ze szpinakiem, awokado i szczypiorem

Ocena:

4.49 (186)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 305 kcal
Składniki na 4–6 porcji

Składniki:

  • 15 dag świeżych liści szpinaku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 10 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • awokado
  • pół cytryny
  • po 2 łyżki orzechów włoskich i migdałów bez skórki
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sałatka ze szpinakiem, awokado i szczypiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Liście szpinaku przebrać, opłukać, osuszyć. Ułożyć na dużym talerzu. Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w plastry.
  • Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki. Zrumienić na maśle. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Orzechy włoskie i migdały pokroić, lekko zrumienić na suchej patelni. Szczypior opłukać, osuszyć, cienko pokroić.
  • Przygotowane składniki rozłożyć na liściach szpinaku. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne