Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 305 kcal
Składniki na 4–6 porcji
Składniki:
15 dag świeżych liści szpinaku
2 średnie ziemniaki
10 dag pieczarek
łyżka masła
awokado
pół cytryny
po 2 łyżki orzechów włoskich i migdałów bez skórki
1/2 pęczka szczypioru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sałatka ze szpinakiem, awokado i szczypiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Liście szpinaku przebrać, opłukać, osuszyć. Ułożyć na dużym talerzu. Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w plastry.
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki. Zrumienić na maśle. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Orzechy włoskie i migdały pokroić, lekko zrumienić na suchej patelni. Szczypior opłukać, osuszyć, cienko pokroić.
Przygotowane składniki rozłożyć na liściach szpinaku. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.