Sałatka ze stekiem

Kawałek pięknego, porządnego i pożywnego steka z chrupiącymi warzywami...mmmmniam!

Sałatkistek

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Składniki:

  • Składniki dla wojownika i jego kucharki:
  • 2 steki po ok. 200g każdy
  • 3-4 garście liści świeżego szpinaku
  • 2 garście liści rukoli
  • kilka listków świeżej bazyli
  • gałązki tymianku do dekoracji
  • ok. 10 słodkich pomidorków koktailowych
  • dojrzała gruszka
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 łyżeczki dobrej musztardy francuskiej
  • Oliwa z oliwek dobrej jakości
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • piekarnik nagrzewamy do ok. 170 stopni. Steki czyścimy z ewentulanych błon i tłuszczu, lekko ugniatamy, masujemy go wklepując jednocześnie oliwę (ok. 1 łyżki na stek). Patelnię rozgrzewamy mocno i wrzucamy na nią steki, obsmażamy tylko do zamknięcia się porów. Ściągamy z patelni, lekko poruszamy świeżo mielonym pieprzem i nakładamy na każdy ze steków po łyżeczce musztardy, rozsmarowując ją. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Najlepiej w brytfance i okryte folią aluminiową. Zieleninę czyli rukolę, szpinak i bazylię myjemy i suszymy, układamy na talerzach. Pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę w kostkę. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiarki i później na grubsze plasterki. Warzywa i gruszkę układamy luźno na liściach sałaty, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Steki wyciągamy z piekarnika, odkładamy na chwilę na bok, żeby odpoczęły. Kroimy w paski i układamy na sałacie. Całość dekorujemy gałązkami tymianku.
  • Jeśli do tej pory nie podaliście wina... to jest najlepszy moment. Krwisty stek i lampka wina idealny duet poza Wami przy stole.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy