Sałatka ze skorzonery, bakłażana i jarmużu, z winegretem kaparowym

Sałatka ze skorzonery, bakłażana i jarmużu, z winegretem kaparowym to pożywne danie na weekend. Ananas nadaje soczystości, a skorzonera z rozmarynem kusi leśnymi nutami zapachowymi. Jarmuż to składnik bogaty w antyoksydanty, więc spowalnia procesy starzenia. Sałatka ze skorzonery, bakłażana i jarmużu, z winegretem kaparowym to danie, które zachwyci każdego smakosza. 

Sałatki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 180 głosów)

Kroki wykonania:

  • baklazany-fot.iStock (2)1.Bakłażany kroimy wzdłuż na ćwiartki, potem w poprzek na połówki. Oprószamy
    solą i umieszczamy na sitku na 30 min, aby sól wyciągnęła gorycz i wodę.
    Lekko odciskamy i osuszamy.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Na głębokiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, układamy kawałki bakłażana
    i przekrojoną w poprzek w łupinie główkę czosnku (przecięciem do dołu). Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy igiełkami rozmarynu. Smażymy na niewielkim ogniu na mocno rumiany kolor, obracając, na koniec dodajemy odrobinę miodu. Zdejmujemy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć tłuszcz; bakłażany kroimy w kostkę.
  • jarmuz-fot.iStock- (2)3.Skorzonerę obieramy (w rękawiczkach – wydziela klejący i farbujący sok), gotujemy ok. 15 min w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny, z dodatkiem soli i niewielkiej ilości cukru; wyławiamy. W tej samej wodzie sparzamy przez minutę łodygi jarmużu, osuszamy, odcinamy łodyżki, liście kroimy w cieniutkie paski.
    Ugotowaną skorzonerę rumienimy na maśle, studzimy i kroimy w skośne kawałki. Ananasa kroimy w kostkę. Ukręcamy sos z łyżeczki miodu, octu i odrobiny soli oraz 4–5 łyżek oliwy, dorzucamy kapary i rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki, łącznie z siemieniem lnianym. Podajemy natychmiast, z plastrem podpieczonej z miodem koziej rolady, lub pokruszoną fetą do posypania.

Porady

Sałatka ze skorzonery, bakłażana i jarmużu, z winegretem kaparowym zawiera:

  • główkę czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • miód płynny
  • 400 g korzenia skorzonery
  • 2-3 łodygi jarmużu
  • ocet winny biały
  • rodzynki korynckie
  • uprażone siemię lniane

Notka redakcyjna

Zamiast ananasa proponuję wykorzystać sezonowy owoc, czyli szaron (kaki). Skorzonera jest bardzo smaczna polana po ugotowaniu bułką tartą zrumienioną na maśle. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy