Sałatka z wędzonej makreli

Prosta, szybka i smaczna sałatka z wędzonej ryby!

SałatkirybaPrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 150 głosów)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości wędzone makrele
  • 3 gotowane na twardo jajka
  • 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki majonezu (Winiary)
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makrele obrac z ości i kregosłupa i podzielic na małe kawałki. Ugotowane na twardo jajka i ogórki kiszone pokroic w kosteczkę. Rybe, jajka i ogórki wymieszac z 2-3 łyżkami majonezu, doprawic do smaku pieprzem.
  • Majonezu nie moze byc zbyt dużo, wiec na poczatek dodac 1-2 łyżki. Chodzi o to, aby połaczył on tylko składniki, a nie spowodował, ze sałatka będzie pływala na talerzu. Wszystko zalezy od tego jakiego majonezu bedziemy używac. Ja polecam majonez dekoracyjny z Winiar.
  • Sałatka smakuje najlepiej następnego dnia po przygotowaniu i schłodzeniu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy