Sałatka z wątróbką

Pyszna salatka na lekki obiad

Sałatkiwątróbka

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 154 głosów)

Składniki:

  • Pół główki sałaty lodowej
  • Mała cykoria
  • 3 liście sałaty lollo czerwonej
  • Garść rukoli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały ogórek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • SOS:
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz
  • Usmażona wątróbka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ostudzić.
  • Wszystkie sałaty umyć, osuszyć. Porwać na kawałki, ułożyć na talerzach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, ogórka obrać, oba warzywa pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie.
  • SOS: w miseczce zmieszać olej, ocet i musztardę, dodać soli i pieprzu wg własnego smaku.
  • Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół. Rozłożyć na talerzach. Wszystkie porcje posypać słonecznikiem.
  • Sałatki polać sosem. Świeżo usmażona wątróbkę rozłożyć na sałacie i od razu podawać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy