Sałatka z tuńczyka z fasolą

Prosta, szybka i smakowita sałatka z tuńczyka to dobry wybór na różne okazje. Można ją podać na świąteczny stół, domówkę czy rodzinne spotkanie. Smak podkręci dodatek grubej fasoli.

Dodany przez:

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g fasoli jaś
  • czerwona cebula
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane marchewki
  • słoiczek marynowanych podgrzybków albo borowików
  • 100 g wędzonego tuńczyka lub puszka tuńczyka w oliwie
  • garść rukoli
  • sok z cytryny
  • sól morska, pieprz
  • majonez

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano odcedzamy, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka, karto e i marchewki w półplasterki, osączone grzyby w paski.
  3. Tuńczyka delikatnie dzielimy na kawałki (jeśli używamy z puszki, trzeba go najpierw osączyć).
  4. W salaterce rozrzucamy rukolę, kładziemy fasolę, na niej ziemniaki wymieszane z marchewką i grzybkami oraz kawałki tuńczyka.
  5. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, dekorujemy kleksami majonezu.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
sałatka z tuńczyka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze