Sałatka z truskawkami z boczkiem i sezamem

Sałatka z truskawkami z boczkiem i sezamem to propozycja letniej, lekkiej sałatki.Do przygotowania na rodzinnego grilla lub spotkanie w gronie przyjaciół.

Sałatki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-truskawki-swieze-min (1)1.Konfitury truskawkowe ucieramy z octem balsamicznym,fasolkę gotujemy około 2 minut bez przykrycia, studzimy. Fasolkę osączamy, przepłukujemy zimną wodą. Plastry boczku podsmażamy na chrupiąco z obu stron na grillowej patelni. Oczyszczone truskawki kroimy w grubsze plasterki. Na półmisku rozkładamy zieleninę, na niej – chrupiące plasterki boczku, fasolę, truskawki i pokruszony ser, polewamy sosem z balsamico, oprószamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy połamane na nieduże kawałki pieczywo, posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem i skrapiamy całość oliwą. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

Porady

Sałatka z truskawkami z boczkiem i sezamem zawiera w przepisie:

  • konfiturę truskawkową 
  • 100 ml octu balsamicznego
  • puszkę białej fasolki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g mieszanych: rukoli, szpinaku baby, bazylii, roszponki
  • 150 g łagodnego koziego sera
  • 4 kawałki chrupkiego chleba pełnoziarnistego

 

Zobacz także: tosty ze szparagami, fetą i groszkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy