Sałatka z szparagów z żółtym serem

lekka i pożywana sałatka - na śniadanie albo lunch

Dodany przez:

Sałatka z szparagów z żółtym serem

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1/2 pęczka zielonych, cienkich szparagów,
  • 1/4 kalafiora,
  • 1/3 brokuła,
  • 20-30 dkg żółtego sera, użyłam Goudy,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • po 1-2 łyżki posiekanego koperku i cienkiego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony

Przygotowanie

  1. Warzywa opłukałam i osączyłam. Szparagom przycięłam twarde końcówki (można je odłamać), pokroiłam na mniejsze kawałki. Brokuła i kalafiora podzieliłam na różyczki. Ser pokroiłam w małe słupki. Jogurt wymieszałam z sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i dosypałam zioła, wymieszałam. Wszystkie warzywa wrzucałam po kolei, partiami, do lekko posłodzonej wrzącej wody, gotowałam 2-3 min. - mają być lekko obgotowane, ale chrupiące. Osączyłam je dokładnie i przestudziłam - można je zanurzyć, zaraz po wyjęciu z wrzątku, w lodowatej wodzie - zachowają kolor i zatrzymamy od razu proces gotowania.
  2. Ułożyłam porcje warzyw na talerzach, oprószyłam je odrobiną soli, dodałam po trochu sera a po wierzchu polałam lekko sosem.
Śniadanie warzywa szparagi sałatka przekąska kolacja wegetariańska ser żółty różyczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze