Sałatka z kalafiora

Ocena:

4.53 (201)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z kalafiora to pomysł na zdrową przekąskę, lunch do pracy lub pożywną kolację. Z powodzeniem można ją serwować również na przyjęciach i spotkaniach w gronie najbliższych. Popularne warzywo kapustne ma mnóstwo smaku, ponieważ zostało upieczone razem z marchewką w aromatycznych przyprawach. Dressing na bazie pasty sezamowej tahini z dodatkiem soku z cytryny sprawia, że ta sałatka z kalafiorem nie ma sobie równych.

Składniki:

  • kalafior  850 g

  • marchewka  300 g

  • czerwona cebula  50 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • słodka papryka  3 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • sok z cytryny  40 ml

  • tahini  25 g

  • czosnek  5 g

Sałatka z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczone warzywa: kalafior opłukujemy w zimnej wodzie. Odcinamy z niego różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Warzywa posypujemy kminem rzymskim, słodką papryką, solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: natkę pietruszki obrywamy z łodygi, płuczemy z zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Siekamy. Czerwoną cebulą obieramy i kroimy w piórka.

  • Krok 3:

    Dressing: łączymy w miseczce pastę tahini i sok z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z sosem sezamowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy zimną, przegotowaną wodę i mieszamy dressing do uzyskania odpowiedniej, płynnej konsystencji. 

  • Krok 4:

    Sałatka z kalafiora: umieszczamy pieczone warzywa na talerzu. Posypujemy je piórkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Polewamy dressingiem sezamowo-czosnkowym. 

Porady

  • Sałatka z kalafiora świetnie smakuje z ziołowymi grzankami lub porządnie zgrillowaną kromką chleba. Dobrze komponują się z nią także paluchy drożdżowe lub kromki bagietki zapieczone z serem.  
  • Do sałatki potrzebne są jedynie różyczki kalafiora, ale nie wyrzucajmy trzonków. Możemy je wykorzystać do zrobienia zupy krem, purée warzywnego lub risotto. 
  • Nie musimy koniecznie piec warzyw. Innym, ciekawym pomysłem jest sałatka z surowym kalafiorem. Ponieważ w tej wersji nie poddajemy go obróbce termicznej, zachowuje wszystkie wartości odżywcze, a do tego przyjemnie chrupie. Żeby powstała pyszna, lekka i pożywna surówka z kalafiora, wystarczy zetrzeć go na tarce i połączyć z marchewką, cebulą i dressingiem z majonezem.   
  • Dobrą opcją dla osób, które chcą ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, dbają o wątrobę lub kontrolują poziom cholesterolu, jest sałatka z kalafiora gotowanego. Nie będzie nam wtedy potrzebna oliwa ani olej, a przyprawy możemy dodać do dressingu. Pamiętajmy, żeby wkładać warzywo do gorącej wody. Uważajmy, żeby go nie rozgotować. Najlepiej przelać go zimną wodą po wyciągnięciu z wrzątku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z kalafiora – pomysły

Szybka sałatka z kalafiorem to świetny pomysł na lekką i pożywną przystawkę. Warzywo kapustne, które króluje na naszych stołach zwłaszcza latem i jesienią, jest niskokaloryczne, a przy tym niezwykle uniwersalne. Możemy serwować je na wiele różnych sposobów. Świetnie odnajduje się w różnego rodzaju sałatkach. Dużą popularnością cieszy się na przykład: 

  • sałatka z kalafiorem jajkiem i ogórkiem szklarniowym – doskonale pasuje do dań z grilla. Wystarczy połączyć wszystkie rozdrobnione lub pokrojone w kostkę składniki. Sałatka z surowego kalafiora świetnie smakuje z koperkiem i sosem na bazie jogurtu greckiego. 
  • sałatka z kalafiora i brokułów – to pełne witamin i błonnika połączenie idzie w parze z jajkami ugotowanymi na twardo. Do salaterki można też dorzucić suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe. Ten przepis przyda się osobom na diecie
  • sałatka z kalafiora i kurczaka – dobry pomysł na sycące danie na lunch lub kolację, z mięsną wkładką. Pełne witamin, błonnika i białka. Najlepiej sprawdzi się delikatna pierś drobiowa. Można też użyć indyka. To zestawienie będzie jeszcze lepsze z ogórkiem konserwowym, kukurydzą lub czerwoną papryką.    
  • sałatka z kalafiora i ogórka z fetą – kwadraciki słonego sera idealnie komponują się z chrupiącym warzywem kapustnym i zielonym ogórkiem. W tej symfonii smaków nie może zabraknąć młodego koperku i aromatycznej oliwy. To świetny dodatek do dań mięsnych lub samodzielna przekąska. 

Dressing do sałatki z kalafiora 

W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie sosu czosnkowego na bazie gęstej pasty z orzechowym posmakiem. Najlepsza sałatka z kalafiora i marchewki powstanie, jeśli za główny składnik dressingu posłuży nam domowa pasta sezamowa tahini. Zrobienie jej jest bardzo łatwe, potrzebne są tylko dwa składniki, dzięki którym główny element hummusu zyskuje swój głęboki, orzechowy aromat, a mianowicie nasiona i olej z sezamu. Treściwą pastę przełamuje świeży sok z cytryny. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkawym smakiem tahini, możemy przygotować na przykład: 

  • sos tzatziki – lekki orzeźwiający grecki dip na bazie jogurtu, z dodatkiem czosnku, zielonego ogórka i koperku.  
  • winegret z miodem – doskonale komponuje się zarówno z pieczonymi, jak i surowymi warzywami. 
  • sos chrzanowy – pasuje do proponowanej przez nas sałaki z pieczonych warzyw, ale najlepiej komponuje się z nim sałatka z kalafiorem i jajkiem na twardo. 
  • salsa verde – wegetariański sos ziołowy bez glutenu i laktozy podkreśli aromat pieczonych warzyw i sprawi, że sałatka z kalafiora pozostanie lekka i sycąca. 

Pożywną sałatkę, w której główną rolę odgrywa popularne, chrupiące warzywo kapustne, warto posypać posiekanymi pistacjami lub migdałami. Doskonale podkreślają one lekko orzechowy posmak kalafiora, a na dodatek zapewniają dodatkową porcję błonnika i białka. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne