Sałatka z soczewicą, granatem i burakami

Słodka i aromatyczna sałatka pełna witamin.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.29 z 7 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 8 małych, czerwonych buraków
  • olej rzepakowy
  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • kostka bulionowa warzywna lub domowy bulion
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • skórka otarta z małej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • miód
  • owoc granatu
  • czerwona cebula
  • duża garść listków mięty
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wyszorowane buraki (ze skórką) smarujemy olejem, zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na blaszce i pieczemy ok. 50 min w temp. 190°C.
  2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem kostki bulionowej i gotujemy ok. 10 min – powinna stawiać zębom minimalny opór.
  3. Ucieramy ocet, 3 łyżki oleju, musztardę, skórkę i sok z pomarańczy oraz miód do smaku, mieszamy z odcedzoną soczewicą.
  4. Gotowe buraki odwijamy, obieramy (w rękawiczkach!) i kroimy w słupki, dorzucamy do soczewicy razem z nasionami granatu i piórkami cebuli.
  5. Wszystko razem mieszamy z posiekaną miętą, przyprawiamy solą i pieprzem.
sałatka soczewica buraki granat
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy