Sałatka z selera

Niedoceniany korzeń selera warto wykorzystać na sałatkę - niegdyś sałatka z selera wiodła prym. Dodajmy dziś do niej kapustę i stwórzmy chrupiącą sałatkę na każdą okazję!

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 188 głosów)

Składniki:

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 główki białej kapusty
  • duża bulwa selera
  • nieduża cukrowa cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek cienkiego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Majonez, śmietanę, olej, sok z cytryny, przepuszczony przez praskę czosnek oraz sól do smaku i sporo pieprzu dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki.
  • Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy, obranego selera kroimy w cienkie słupki, skrapiamy łyżką soku z cytryny i mieszamy, aby nie ściemniał.
  • Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Kapustę, selera i cebulę mieszamy rękoma, ugniatając.
  • Natkę i szczypior siekamy, dodajemy do warzyw, całość mieszamy z sosem, ew. przyprawiamy jeszcze do smaku. Schładzamy przed podaniem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy