Sałatka z rzepy i jabłek i orzechów z panierowanymi jajkami przepiórczymi

Sałatka z rzepy i jabłek i orzechów z panierowanymi jajkami przepiórczymi to wyjątkowa propozycja na wielkanocne śniadanie. Jajka przepiórcze dodadzą szyku nawet prostej przystawce.

Sałatki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 186 głosów)

Składniki:

  • 15 jajek przepiórczych
  • do panierowania: 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • dressing: 2 żółtka
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
  • do sałatki: 300 g białej rzepy
  • garść orzechów włoskich
  • 2 twarde jabłka czerwone
  • 3 małe sałaty rzymskie
  • 2 czerwone lub zwykłe cykorie

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Najpierw gotujemy jajka przepiórcze na twardo – wystarczą 3–4 min w gorącej wodzie; zalewamy zimną
  • obieramy.
  • Ukręcamy dressing: żółtka ubijamy z musztardą i sokiem z cytryny. Powoli
  • nie przerywając
  • dolewamy olej. Gdy sos nabierze kremowej konsystencji
  • doprawiamy solą i pieprzem.
  • Obieramy rzepę
  • kroimy najpierw w cienkie plasterki
  • potem w równe zapałki
  • wrzucamy do zimnej wody z lodem. Na suchej patelni lekko podprażamy orzechy
  • gdy ostygną
  • drobno siekamy. Jajeczka najpierw zanurzamy w mące
  • potem w jajkach roztrzepanych z mlekiem i szczyptą soli
  • a na koniec w bułce tartej
  • po czym wszystkie czynności powtarzamy
  • aby panierka była dość gruba.
  • Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i smażymy opanierowane jajka na złoto i chrupiąco. W salaterce mieszamy porwaną sałatę
  • osuszoną rzepę
  • cząstki jabłka (ze skórką) i winegret. Obsypujemy orzechami
  • kładziemy jajka – w całości i pokrojone na połówki. Wierzch możemy dodatkowo posypać cienkimi płatkami ostrego
  • twardego sera.
  • W ten sam sposób można panierować jajka kurze
  • najlepiej te małe. Do panierki warto dodać zioła i drobno starty parmezan.
  • Opanierowane jajka możemy po przekrojeniu nadziewać np. farszem z kurzych wątróbek przesmażonych i zmiksowanych z dodatkiem śmietany i podduszonej cebuli. Pomysłowy farsz można też zrobić z dobrego gotowego pasztetu
  • z którego formujemy kulki wielkości żółtka. Miejsce po żółtku napełniamy sosem chrzanowym
  • układamy kulkę pasztetu
  • wykańczamy kilkoma owocami z żurawinowej konfitury. Wyjęte żółtka można wmieszać do farszu albo odłożyć do przygotowania np. pasty do pieczywa
  • sałatki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: jajko w koszulce i placuszek z pieczarkami

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy