Sałatka z radicchio i cytryną

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 1 godzina Gotowanie: 20 minut Porcja: 205 kcal Składniki na 4 porcje

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
205.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 2 papryczki chilli
  • 3 dymki
  • ząbek czosnku
  • 3 cytryny
  • 4 łyżki bulionu
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sałata radicchio
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki dokładnie umyć i gotować ze skórką 20 minut w osolonej wodzie. Papryczki chilli umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona i drobno posiekać. Białą część dymki drobno posiekać, część zieloną pokroić na krążki.
  • Dymkę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cytryny sparzyć, osuszyć. Z dwóch ściąć skórkę w cieniutkie paseczki, wycisnąć około 1/2 szklanki soku. Sok cytrynowy wymieszać z bulionem, octem i skórką cytrynową. Dodać czosnek, dymkę i paprykę. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 2 łyżki sosu odłożyć.
  • Ziemniaki odcedzić, przekroić na pół lub na ćwiartki i jeszcze gorące dodać do sosu. Wystudzić, odstawić na 1 godzinę do lodówki mieszając od czasu do czasu.
  • Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Sałatę radicchio podzielić na listki, umyć i otrzepać z nadmiaru wody. Odłożone 2 łyżki sosu wymieszać z 2 łyżkami oliwy.
  • Radicchio rozłożyć w płaskiej miseczce, dodać ziemniaki, polać sosem z oliwą. Resztę oliwy wymieszać z natką pietruszki, szczypiorem i wylać na ziemniaki.

Kalorie: 205.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy