Sałatka z quinoa i dynią

Lekka i pożywna sałatka z quinoa i dynią to pyszny przepis na zdrowy lunchbox lub lekki wegetariański obiad.

Sałatki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Składniki:

  • 200 g dyni hokkaido
    100 g kaszy quinoa
    1 łyżka oleju kokosowego
    100 g sera feta w wersji tradycyjnej lub wegańskiej
    ½ granata
    garść pestek dyni
    garść suszonej żurawiny
    sól

  • pieprz
    koperek i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Sałatka z pieczonej dyni i komosy ryżowej to doskonały pomysł na wegetariański obiad lub pożywny lunchbox. Mieszanka warzyw

  • owoców
  • zboża i pestek stanowi pełnowartościowy posiłek.

    Właściwości quinoa

    Komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz. Zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego białka

  • które jest tak cenne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Bogata jest także w przeciwutleniacze
  • które działają antynowotworowo i wzmacniająco na organizm. Mogą ją jeść diabetycy
  • ma niski indeks glikemiczny
  • ponieważ zawiera niewiele cukrów prostych. Pożywna kasza świetnie sprawdzi się w sałatkach zupach
  • ale także jako baza do wegetariańskich pasztetów.

    Wykonanie

    Komosę ryżową gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do niej olej kokosowy

  • doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
  • aż olej się rozpuści. Dynię hokkaido kroimy w kostkę i pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-30 minut do miękkości. Ser feta kroimy w kostkę. Granata przekrawamy w poprzek i nakrawamy na błonkach i obieramy ze skórki. Pestki wyciągamy i rozdzielamy. Pestki dyni prażymy na suchej
  • rozgrzanej patelni
  • aż zaczną pachnieć. Koperek i natkę drobno siekamy. Do miseczek przekładamy quinoa. Na wierzchu układamy pieczoną dynię
  • ser feta
  • pestki granata
  • suszoną żurawinę i pestki dyni. Oprószamy koperkiem i natką pietruszki. Możemy podawać na ciepło lub zimno. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy