Sałatka z quinoa i dynią

Lekka i pożywna sałatka z quinoa i dynią to pyszny przepis na zdrowy lunchbox lub lekki wegetariański obiad. Mieszanka warzyw, owoców, zboża i pestek stanowi pełnowartościowy posiłek. Wypróbujcie przepis na sałatkę z komosą ryżową i dynią.

Sałatki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • granat-iStock-1.Komosę ryżową gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do niej olej kokosowy doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy aż olej się rozpuści. Dynię hokkaido kroimy w kostkę i pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-30 minut do miękkości. Ser feta kroimy w kostkę. Granata przekrawamy w poprzek i nakrawamy na błonkach i obieramy ze skórki. Pestki wyciągamy i rozdzielamy. Pestki dyni prażymy na suchej rozgrzanej patelni aż zaczną pachnieć. Koperek i natkę drobno siekamy. Do miseczek przekładamy quinoa. Na wierzchu układamy pieczoną dynię, ser feta, pestki granata, suszoną żurawinę i pestki dyni. Oprószamy koperkiem i natką pietruszki. Możemy podawać na ciepło lub zimno.

Porady

Sałatka z komosą ryżową i dynią może być przygotowana z wegańskim odpowiednikiem fety. Świetnie sprawdza się dynia odmiany hokkaido. 

Notka redakcyjna

Właściwości quinoa

Komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz. Zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego białka, które jest tak cenne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Bogata jest także w przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo i wzmacniająco na organizm. Mogą ją jeść diabetycy, gdyż ma niski indeks glikemiczny ponieważ zawiera niewiele cukrów prostych. Pożywna kasza świetnie sprawdzi się w sałatkach zupach, ale także jako baza do wegetariańskich pasztetów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy