Żółta sałatka z indykiem curry, ryżem i ananasem

Ocena:

4.5 (189)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Pyszna żółta sałatka z indykiem, ryżem i żółtymi przyprawami

Składniki:

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 400 g filetu piersi z indyka
  • oliwa
  • 1 cebulka
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4- 5czubatych łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

Żółta sałatka z indykiem curry, ryżem i ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filet opłukać, osuszyć, usunąć ewentualne błonki. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć kilka minut na patelni
  • , dodać 1 łyżeczkę curry. Pod koniec dodać posiekana w kostkę cebulkę. Mięso ma być dobre w środku, nie musi być zarumienione. Przełożyć do miski by lekko wystygło.
  • Dodać ugotowany ryż. Kukurydzę, groszek i ananasa odsączyć dobrze z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, dodać z groszkiem i kukurydzą do sałatki. Doprawić solą, pieprzem, curry, kurkumą i garam masala. Wymieszać. Dodać jogurt, majonez i musztardę - wymieszać wszystko dokładnie. Przykryć folią, schłodzić w lodówce.
  • Przed podaniem udekorować dowolnie zieleniną i krążkiem ananasa.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne