Sałatka z pieczonych warzyw i chleba

Sałatka z pieczonych warzyw i chleba to sycąca przekąska na spotkanie w rodzinnym gronie. Kolorowa od buraków, dyni, czerwonej cebuli i listków świeżej mięty. Sałatka z pieczonych warzyw i chleba będzie wspaniałym daniem, które nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. 

sałatka panzanella

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Kroki wykonania:

  • buraki-krojenie-fot.iStock1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Buraki obieramy, kroimy po długości na
    cząstki, mieszamy z octem, 2 łyżkami oliwy, dużą szczyptą soli i pieprzu. Układamy
    na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią i pieczemy ok. 20 min.
  • majeranek-fot.iStock2.Cebulę obieramy, kroimy w cząstki, marchewki obieramy i kroimy w słupki, miąższ dyni tniemy w słupki. Cebulę, marchewkę i dynię mieszamy z 2 łyżkami oliwy, niewielką ilością soli i pieprzu i majerankiem.
  • chleb-krojony-iStock3.Z blachy z burakami zdejmujemy folię, dorzucamy warzywa, pieczemy ok. 40 min.
    Chleb kroimy w słupki, mieszamy z pestkami dyni, sokiem i skórką z cytryny, rozkładamy na warzywach, pieczemy jeszcze 10 min. Z podanych składników ucieramy sos, skrapiamy upieczone warzywa z chlebem. Podajemy i zjadamy natychmiast.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • podłużne czerwone buraki
  • 300 g miąższu dyni hokkaido
  • 6 kromek ciemnego chleba (opcjonalnie czerstwe pieczywo)
  • łyżka musztardy z ziarnami gorczycy

Notka redakcyjna

Sałatka z pieczonych warzyw i chleba inspirowana jest klasycznym przepisem. Podpowiadamy pomysł na zdrową i bardzo smaczną przekąskę do podjadania np.: przed telewizorem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy