Sałatka z pieczonych buraków

Prosta sałatka z pieczonych buraków to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Pamiętajmy o nucie pomarańczy i prostym dressingu - całość nabierze wtedy wyjątkowego aromatu i smaku!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • pomarańcza
  • cytryna
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + do pieczenia
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • cukier lub miód (niekoniecznie)
  • 1 kg buraków
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 twarde, winne jabłka
  • koperek
  • skórka z pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie

  1. Pomarańczę i cytrynę sparzamy, ocieramy z nich skórkę, wyciskamy sok, razem mieszamy z olejem, musztardą, solą i pieprzem do smaku (ew. można dodać trochę cukru lub miodu), wstawiamy do lodówki do przegryzienia.
  2. Wyszorowane buraki i ziemniaki (ze skórką) smarujemy lekko olejem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200°C aż do miękkości (buraki min. godzinę, karto e trochę krócej).
  3. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Jabłka (ze skórką) kroimy w półplasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Buraki, ziemniaki i jabłka delikatnie mieszamy na dużym płaskim półmisku, polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem, dekorujemy skórką z pomarańczy.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Wskazówki

Zobacz też: sałatka z jarmużem

sałatka buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze