Sałatka z pora i jajek

Ocena:

3.95 (302)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z pora i jajek to znakomita potrawa na spotkania w gronie rodziny, imprezę wśród znajomych lub świąteczny stół. Por nadaje jej przyjemny, ostry smak. To świetny dodatek do pieczywa, wędlin i pasztetu lub zaskakujący składniki tortilli. Sałatka z pora i jajka jest doskonałym przepisem na pożywną przystawkę lub samodzielne danie.   

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • por  120 g

  • groszek konserwowy  100 g

  • kukurydza konserwowa  100 g

  • konserwowe ogórki  80 g

  • majonez  50 g

  • szczypiorek  1 pęczek

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Sałatka z pora i jajek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Por: opłukujemy go pod zimną, bieżącą wodą. Odcinamy korzeń i liście oraz zdejmujemy wierzchnią, twardszą warstwę, jeśli jest taka potrzeba. Białą część pora przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy je na sitku i przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu warzywo będzie miało łagodniejszy smak.

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Ogórek kroimy w kostkę. Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie siekamy. 

  • Krok 4:

    Sałatka z pora i jajek: wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w misce. Odkładamy szczypiorek do dekoracji. Do pora, jajka, kukurydzy, groszku i ogórka dodajemy majonez. Mieszamy sałatkę i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. 

Porady

  • Jeśli lubimy ostry smak pora, nie musimy go przelewać gorącą wodą. Wystarczy, że pokroimy surowe warzywo na półkrążki.  
  • Sałatka z pora i jajek będzie nieco lżejsza, jeśli majonez zamienimy na jogurt naturalny. Możemy go wymieszać z musztardą lub chrzanem, żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak.  
  • Dodatki, które pasują do tej potrawy, to między innymi ogórki kiszone, pieczarki marynowane, ziemniaki, tuńczyk i szynka konserwowa. Na świątecznym stole równie dobrze sprawdzi się sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami. Najlepiej połączyć ją z goudą lub wyrobem szwajcarskim typu ementaler lub appenzeller. 
  • Proponujemy użycie szczypiorku do dekoracji, ale sprawdzą się również świeże zioła, takie jak koperek lub natka pietruszki. Sałatka z pora i jajek świetnie smakuje także z coraz bardziej dostępnym czosnkiem niedźwiedzim.  
  • Danie możemy podać jako przystawkę podczas większych spotkań rodzinnych lub zjeść na kolację. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego chleba na zakwasie lub bagietki. Sałatka z pora tradycyjna lub wzbogacona o różne warzywa może także stanowić uzupełnienie lekkiego obiadu.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z pora i jajek w formie farszu 

Łatwa sałatka z porem i jajkiem może w błyskawiczny sposób stać się nadzieniem do wielkanocnych potraw lub wytrawnych przekąsek na przyjęcia. Jeśli wszystkie składniki pokroimy bardzo drobno (jajka i groszek możemy także rozdrobnić widelcem), uzyskamy pastę, która świetnie sprawdzi się w roli farszu do jajek. Stworzenie takiej wersji zdecydowanie ułatwi nam malakser. Dzięki niemu szybko posiekamy warzywa. Sałatka z pora, kukurydzy i jajka może także posłużyć za smaczne wypełnienie tortilli lub naleśników. Wystarczy zawinąć ją w pszenny lub kukurydziany placek i cieszyć się nią na zimno. To doskonałe danie na nieformalne przyjęcia w gronie znajomych. Możemy ją zaserwować w towarzystwie pasztetu lub wędliny. Sałatka porowa z jajkiem to również ciekawa inspiracja na stworzenie lekkich zawijasów spring rolls z papieru ryżowego. 

Prosta sałatka z pora i jajka i inne przysmaki na Wielkanoc  

W niejednym polskim domu sałatka z porem i jajkami to klasyczna przekąska wielkanocna, bez której trudno wyobrazić sobie świętowanie przy suto zastawionym stole. O popularność wśród biesiadników bije się z innymi klasycznymi przysmakami na bazie jajek, takimi jak: 

  • tradycyjna sałatka jajeczna – prosta przystawka, którą możemy wykorzystać do posmarowania kanapki lub urozmaicić ulubionymi dodatkami. 
  • jajka nadziewane – łososiem, pieczarkami lub tuńczykiem. Ciekawym daniem na ciepło są jajka faszerowane w skorupkach, z chrupiącą panierką. Żeby uzyskać piękny, wiosenny kolor nadzienia, utrzyjmy żółtka ze szpinakiem lub z awokado. 
  • sałatka na krakersach – warstwowe, imponujące danie, które składa się z jajek, tuńczyka, sera, majonezu i chrupiących, słonych ciasteczek. Obficie udekorowane świeżym, pachnącym szczypiorkiem ma szansę stać się gwiazdą świątecznego stołu. 
  • pasty – z dodatkiem pora, suszonych pomidorów, awokado, łososia lub tuńczyka. Szczególną popularnością cieszy się od zawsze pasta z makreli.  
  • sałatka jarzynowa – nie sposób zapomnieć o tej skromnej kulinarnej bohaterce każdych świąt. Jajka znakomicie komponują się z warzywami korzeniowymi, kwaskowymi jabłkami i ogórkiem kiszonym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne