Sałatka z pieczonej papryki

Przepisy na przetwory: sałatka z czerwonej kapusty

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 141 głosów)

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki: różnej wielkości i ostrości, odważni niech dorzucą kilka chili
  • oliwa
  • 1/2 kg czerwonej cebuli
  • 2 główki czosnku
  • naprawdę dużo suszonych ziół: oregano i tymianku, trochę rozmarynu dla lepszego aromatu
  • liście laurowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte papryki osuszamy, wyciągamy ogonki, układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika. Półkę niżej opiekamy skropione oliwą cebule pocięte na ćwiartki i obrane ząbki czosnku. Włączamy grzanie od góry i opiekamy, aż papryki zaczną czernieć. Przekładamy gorące do dużej miski, przykrywamy szczelnie i zostawiamy na ok. 20 min. Odkrywamy, obieramy ze skórki, rozkrawamy i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w szerokie paski, mieszamy z upieczoną cebulą, czosnkiem i roztartymi w dłoniach ziołami, nakładamy do słoików, do każdego dodajemy po liściu laurowym. Oliwę mocno podgrzewamy (do 80–90°C), ale nie gotujemy! Gorącą zalewamy słoiki z sałatką. Zakręcamy, stawiamy do góry dnem do ostygnięcia, dla pewności warto zapasteryzować.
  • Uwaga – zanim papryka trafi do słoików, musi być całkowicie upieczona, podobnie jak czosnek, inaczej sałatka nie wytrzyma dłużej niż tydzień i zacznie się kisić, a więc będzie do wyrzucenia. Do sałatki można też dołożyć kilka mięsistych pomidorów – obranych ze skóry i wypestkowanych, je także trzeba upiec i osączyć z soku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy