Sałatka z pieczonego kalafiora, grzybów i kindziuka

Sałatka nie musi być nudna! Zadbajmy tylko o ciekawe składniki. Sałatka z pieczonego kalafiora, grzybów i kindziuka to dowód na to, że jesienna sałatka może być sycąca, prosta i smaczna.

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • średni kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól, pieprz, cukier
  • 20 plastrów kindziuka, możliwie najcieńszych
  • 15 malutkich podgrzybków lub borowików
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z 1 cytryny
  • 2 garście listków szpinaku baby

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Kalafiora dzielimy na różyczki, następnie każdą kroimy po długości na pół.
  3. Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do kalafiora razem z 3 łyżkami oleju, mieszamy, przyprawiamy szczyptą soli i cukru. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 30 min.
  4. W tym samym czasie na osobnej blaszce wyłożonej papierem spiekamy plasterki kindziuka, aby były chrupiące. Grzyby smarujemy 2 łyżkami oleju, wrzucamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię, obsmażamy je na złoty kolor przez 3 min. Zdejmujemy, mieszamy z posiekaną natką, oprószamy solą i pieprzem.
  5. Upieczonego kalafiora lekko studzimy, mieszamy z grzybami, kaparami i kindziukiem. Tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny, łączymy z listkami szpinaku. Jemy natychmiast.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Wskazówki

>>> Kindziuk można zastąpić inną wędliną, np. dobrze ususzoną kiełbasą żywiecką. Najważniejsze, aby pokroić ją w jak najcieńsze plastry. Moje są prawie przezroczyste, a nawet jeśli się porwą w trakcie krojenia, można z nich na ciepło ukształtować ściśnięte różyczki.

>>> Grzyby przed przyrządzeniem muszą być idealnie suche. Zamiast je obsmażać, można także podpiec. Jeśli w sezonie mamy ich więcej, wybierzmy najładniejsze i najmniejsze, aby je zamrozić w małych porcjach. Po rozmrożeniu doskonale nadają się do świeżych makaronów, podduszonych z białym winem i masłem – niczym risotto – kasz, a także do porannej jajecznicy lub omletu.

Grzyby sałatka kalafior kińdziuk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze