Sałatka z ogórków w zalewie

Przepis na chrupiącą sałatkę z ogórków w zalewie

Dodany przez:

Sałatka z ogórków w zalewie

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 2.88 z 17 głosów)

Składniki

  • 3–4 kg twardych ogórków
  • 5–6 łyżek soli
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 żółte papryki
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • ziarna gorczycy
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 l wody
  • ostra musztarda do smaku

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i kroimy na mandolinie w plasterki, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godz. Obrane cebule kroimy w cienkie piórka, dodajemy do ogórków, posypujemy jeszcze solą, mieszamy i zostawiamy na 1 godz.; sok odlewamy. Obrane marchewki i oczyszczone z nasion papryki kroimy w cienkie plasterki i słupki, wykładamy równą warstwą na dno wyparzonych słoików. Nakładamy ogórki z cebulą, lekko ugniatamy, wsypujemy przyprawy: na słoik 2–5 ziaren ziela i pieprzu i po 1/2–1 łyżeczce gorczycy. Z octu, cukru, wody i soli zagotowujemy zalewę, po zdjęciu z ognia doprawiamy do smaku musztardą. Gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy, pasteryzujemy 5 min.
ogórki weki przetwory warzywa sałatka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze