Sałatka z ogórków i papryki, na ostro

Sałatka z ogórków, w sam raz na zimowy obiad - gdy świeże i pyszne warzywa nie są tak dostępne

Dodany przez:

Sałatka z ogórków i papryki, na ostro

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.36 z 11 głosów)

Składniki

  • 5 dużych ogórków
  • 5 czerwonych papryk
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 ostre papryczki
  • sól
  • zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plastry, posypujemy odrobiną soli,
  2. mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
  3. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka.
  4. Z ostrych papryczek pozbywamy się nasion, i kroimy je w krążki.
  5. Czosnek drobno siekamy.
  6. Przygotowujemy zalewę:
  7. wodę, ocet i cukier gotujemy.
  8. Z ogórków odlewamy wodę, i z resztą warzyw dodajemy do zalewy.
  9. Całość dokładnie mieszamy.
  10. Sałatkę przekładamy do słoików, mocno zakręcamy.
  11. Pasteryzujemy ok 10 minut.
  12. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
ogórki przetwory warzywa sałatka Papryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze