Sałatka z marchewką

Biała kapusta w połączeniu z marchewką będzie o wiele słodsza.

Dodany przez:

Warzywne

Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 kg białej kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki nasion kminku
  • 4 marchewki

Przygotowanie

  1. Kapustę czyścimy, myjemy, drobno szatkujemy. Mieszamy z solą i kminkiem.
  2. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z kapustą.
  3. W glinianym garnku ubijamy kapustę drewnianym ubijakiem, warstwa po warstwie, przykrywamy gazą. Po 5–6 dniach będzie gotowa.
  4. Wówczas przekładamy ją do przygotowanych słoików, zakręcamy je i przechowujemy w chłodnym miejscu.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
sałatka marchewka biała kapusta kminek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze