Sałatka z kurkami i kwiatami nasturcji

Sałatka z kurkami i kwiatami nasturcji to bardzo łatwa i lekka przystawka. Wyjątkowego smaku nadaje oliwa truflowa. Spróbuj sałatki z kurkami i kwiatami nasturcji na uroczysty obiad.

Dodany przez:

Sałatki

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • garść liści i kwiatów nasturcji
  • zielone liście do wyboru (sałata, rukola, jarmuż, szpinak, roszponka)
  • kilka gron żółtych pomidorków koktajlowych, przeciętych na połówki
  • ziarna z połowy kolby kukurydzy
  • pół małej żółtej cukinii, pociętej na cienkie wstążki
  • 50 g kremowej koziej rolady serowej
  • szklanka malutkich kurek
  • łyżeczka oliwy
  • pół ząbka czosnku
  • na sos: łyżka soku z cytryny,
  • odrobina płynnego miodu,
  • po szczypcie soli i świeżo tłuczonego pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy (najlepiej o smaku truflowym),
  • pół ząbka czosnku, posiekanego

Przygotowanie

  1. Liście i kwiaty myjemy, osuszamy. Liście rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z pomidorami, ziarnami kukurydzy, wstążkami cukinii i pokruszonym serem.
  2. Sos: do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i miód, dodajemy sól, zakręcamy i potrząsamy, aż sól całkiem się rozpuści. Dodajemy resztę składników, zakręcamy i potrząsamy, do otrzymania emulsji.
  3. Kurki smażymy na oliwie z czosnkiem, oprószamy solą gdy będą już miękkie, i jeszcze ciepłe dodajemy do sałatki. Polewamy sosem i natychmiast podajemy.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: biała pizza z kurkami


 

kurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy