Sałatka z kurkami i kwiatami nasturcji

Sałatka z kurkami i kwiatami nasturcji to bardzo łatwa i lekka przystawka. Wyjątkowego smaku nadaje oliwa truflowa. Spróbuj sałatki z kurkami i kwiatami nasturcji na uroczysty obiad.

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 188 głosów)

Składniki:

  • garść liści i kwiatów nasturcji
  • zielone liście do wyboru (sałata
  • rukola
  • jarmuż
  • szpinak
  • roszponka)
  • kilka gron żółtych pomidorków koktajlowych
  • przeciętych na połówki
  • ziarna z połowy kolby kukurydzy
  • pół małej żółtej cukinii
  • pociętej na cienkie wstążki
  • 50 g kremowej koziej rolady serowej
  • szklanka malutkich kurek
  • łyżeczka oliwy
  • pół ząbka czosnku
  • na sos: łyżka soku z cytryny,
  • odrobina płynnego miodu,
  • po szczypcie soli i świeżo tłuczonego pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy (najlepiej o smaku truflowym),
  • pół ząbka czosnku
  • posiekanego

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Liście i kwiaty myjemy
  • osuszamy. Liście rwiemy na mniejsze kawałki
  • mieszamy z pomidorami
  • ziarnami kukurydzy
  • wstążkami cukinii i pokruszonym serem.
  • Sos: do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i miód
  • dodajemy sól
  • zakręcamy i potrząsamy
  • aż sól całkiem się rozpuści. Dodajemy resztę składników
  • zakręcamy i potrząsamy
  • do otrzymania emulsji.
  • Kurki smażymy na oliwie z czosnkiem
  • oprószamy solą gdy będą już miękkie
  • i jeszcze ciepłe dodajemy do sałatki. Polewamy sosem i natychmiast podajemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: biała pizza z kurkami


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy