Sałatka z kurkami

Ocena:

4.46 (171)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Marynowane kurki - świetne do chrupiącej sałatki

Składniki:

  • 2-3 szklanki marynowanych kurek (razem z marchewką i cebulką z marynaty)
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1 cebula czerwona
  • 2-3 jajka
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
  • 4-5 łyżek majonezu

Sałatka z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć, osączyć. Do miski wrzucić osączone grzybki (garść odłożyć do dekoracji), razem z marchewką i cebulką jeśli były w słoiku, dodać paprykę, cebulę, kukurydzę, posiekaną zieleninę i jajka - wymieszać. Doprawić i dodać majonez, wymieszać dokładnie. Sałatkę dobrze jest schłodzić przynajmniej pół godziny przed podaniem. Jeśli mamy kurki bez marchewki i cebulki możemy dodać 2 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ja taką sałatkę podaję na Wigilię a latem do karkówki z grilla albo wędlin.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne