Sałatka z kaszy gryczanej z jarmużem

Lekka sałatka idealna na upalny dzień. Dzięki kaszy będziecie syci, ale nie przejedzeni. Liście jarmużu to z kolei prawdziwa witaminowa bomba.

Dodany przez:

Sałatki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 4 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 10 dag jarmużu
  • po strąku czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryki
  • 5 moreli
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wodę (dwukrotnie więcej niż objętość kaszy) doprowadzamy do wrzenia z 2 łyżkami masła i 1/2 łyżeczki soli. Wrzucamy kaszę i gotujemy, aż wchłonie prawie cały płyn. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Resztę masła rozgrzewamy, przesmażamy umyty jarmuż przez 2–3 min.
  2. Z umytych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Umyte morele oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Kaszę łączymy z jarmużem, paprykami, morelami, oliwą, solą i pieprzem do smaku.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

Zobacz też: pesto z jarmużu z polentą

sałatka jarmuż kasza kasza gryczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy