Sałatka z kaszy gryczanej z jarmużem

Lekka sałatka idealna na upalny dzień. Dzięki kaszy będziecie syci, ale nie przejedzeni. Liście jarmużu to z kolei prawdziwa witaminowa bomba.

Sałatki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 170 głosów)

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 10 dag jarmużu
  • po strąku czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryki
  • 5 moreli
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wodę (dwukrotnie więcej niż objętość kaszy) doprowadzamy do wrzenia z 2 łyżkami masła i 1/2 łyżeczki soli. Wrzucamy kaszę i gotujemy, aż wchłonie prawie cały płyn. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Resztę masła rozgrzewamy, przesmażamy umyty jarmuż przez 2–3 min.
  • Z umytych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Umyte morele oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Kaszę łączymy z jarmużem, paprykami, morelami, oliwą, solą i pieprzem do smaku.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz też: pesto z jarmużu z polentą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy