SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ I CZERWONYCH BURAKÓW

Sałatka sezonowa, którą warto zrobić. Jest tania, smaczna i zdrowa. Polecam ja zrobić w lecie.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4.74 z 42 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg. poszatkowana biała kapusta,
  • 1 kg. czerwone buraki ugotowane,
  • 20 dag. cebula,
  • 1 szklanka woda,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 0,5 szklanki ocet %,
  • 1 łyżka-sól,
  • kilka ziaren ziele angielskie,
  • kilka sztuk liść laurowy.

Przygotowanie

  1. Poszatkować drobno kapustę białą.
  2. Do tego potrzeć na grubych oczkach tarki ugotowane czerwone buraki oraz pokrojoną cebulę.
  3. Zrobić zalewę z podanych w /w składników.
  4. Zagotować ją i wlać do kapusty i buraków.
  5. Całość zostawić na 12 godzin do przegryzienia się składników.
  6. Następnie przekładać ją do słoików.
  7. Zakręcać i gotować na wolnym ogniu pół godziny.
przetwory warzywa obiad sałatka kolacja wegetariańska cebula zalewa kapusta biała buraki czerwone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy