Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety

Pełna chrupiących warzyw i truskawek - ze słoną fetą. Sałatka z kalarepki, truskawek i fety.

Sałatki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 156 głosów)

Składniki:

  • sok z 1 cytryny
  • 7 łyżek oliwy
  • płaska łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 2 nieduże kalarepki
  • łyżka płaska pestek czarnuszki
  • długi ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 10 szt. dużych, jędrnych truskawek
  • 20 dag owczej fety
  • garść oderwanych listków koperku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu ucieramy winegret.
  • Obieramy kalarepki, kroimy je w 1,5-cm kostkę i mieszamy z sosem, dodając czarnuszkę.
  • Ogórka kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w podobne do kalarepy kawałki.
  • Rzodkiewkę ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki.
  • Truskawki dzielimy na ósemki, fetę tniemy w kostkę.
  • Mieszamy kalarepkę z ogórkiem, rzodkiewkami i truskawkami.
  • Wykładamy na talerz, posypujemy kawałkami fety i koprem.
  • Serwujemy natychmiast, lekko wymieszane.
  • Autorka przepisu: Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom

Porady

Kalarepka jest dość twardym warzywem, stąd – zanim użyjemy jej do surówki czy sałatki – dobrze jej robi posolenie lub zamarynowanie. Jednym z lepszych pomysłów jest jej... zakiszenie – jak małosolnych ogórków – z czosnkiem i dużą ilością czosnku, przez jedną noc.

Notka redakcyjna

Surowe, cienkie plasterki kalarepki smakują fantastycznie posmarowane śmietanowym serkiem, z plastrem świeżej truskawki. Jeśli unikamy chwilowo pieczywa w diecie, niskokaloryczne plastry kalarepki z pastami skutecznie oszukają głód.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy