Sałatka z jarmużu z rukolą, pieczoną piersią kurczaka i jajkiem z sosem jogurtowo-pieprzowym

Sałatę polecam podać z pieczonymi młodymi ziemniakami z masłem i koprem.

Sałatki

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 187 głosów)

Składniki:

  • 200g. świeżego jarmużu
  • 100g. świeżej rukoli
  • 1 ogórek gruntowy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Marynata do mięsa:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sos jogurtowo-pieprzowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pierś kurczaka myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek. Składniki na marynatę łączymy , nacieramy mięso , odstawiamy na 3-4 h. do lodówki. Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym , pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki , myjemy wraz z rukolą , osuszamy.Rozkładamy na talerze.
  • Składniki na sos łączymy razem , polewamy sałatki.
  • Jajka obieramy, kroimy w czwórki. Ogórka obieramy , kroimy w plastry. Upieczoną pierś kroimy w plastry. Na sałatce układamy , plastry kurczaka , plasterki ogórka oraz ćwiartki jajka

Porady

Nadziewana pierś z kurczaka - pomysł na obiad

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy