Sałatka z jarmużem, awokado i truskawkami

Sałatka warzywno-owocowa to idealne danie dla wegetarian. Zapewnia mnóstwo witamin i dobroczynnych składników odżywczych.

Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Składniki:

  • pół opakowania jarmużu około 100-125g
    ser mozzarella lub pleśniowy np lazur
    6-8 truskawek
    awokado
    2 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych 
    żurawina lub rodzynki
    ząbek czosnku 
    sok z cytryny, miód, oliwa z oliwek do sosu
    sól i pieprz

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Jarmuż przelać gorącą wodą, osuszyć. Na patelni w niewielkiej ilości oleju podsmażyć orzechy, żurawinę i czosnek pokrojony w plasterki do zrumienienia, dodać jarmuż i smażyć jeszcze 1-2 minut. Zdjąć z ognia dodać ser pokrojony w kostkę (odrobinę się rozwoju pod wpływem ciepła). Dodać truskawki pokrojone na cztery części i awokado pokrojone w kostkę, delikatnie przemieszać. Przełożyć do miseczki lub skórek po awokado polać sosem.

    Przepis nadesłała Marietta Badke

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy