Sałatka z grillowanym kurczakiem i bazyliowym sosem

Impresja smaków, kolorów i konsystencji – do tego aromatyczna pierś kurczaka i delikatny ziołowy sos

Sałatki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej
  • pół główki sałaty zielonej
  • puszka kukurydzy
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryka
  • MIĘSO:
  • 2 piersi z kurczaka
  • pół cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • kilka płatków suszonego chili
  • szczypta imbiru
  • szczypta czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki tymianku
  • SOS:
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • kilka listków świeżej bazyli
  • szczypta słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi z kurczaka opłukać, rozkroić każdą z nich wzdłuż na pół. Włożyć do dużego pojemnika/miski i przyprawić cytryną, chili, czosnkiem, imbirem, cukrem, sosem sojowym, dodać olej i kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można na dłużej – np. na noc – by kurczak stał się bardziej soczysty).
  • Piersi kurczaka piec na grillu lub w piekarniku w 150 stopniach (termoobieg) przez ok 15 minut. Gotowe piersi pokroić w paski.
  • Przygotować sos: jogurt przelać do miseczki/sosjerki, dodać posiekaną bazylię, słodką paprykę, cukier oraz sól i pieprz. Sos odstawić do lodówki.
  • Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatkę “podrzeć” rękami na drobne kawałki, pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, a cebulę w krążki. Wszystkie warzywa wymieszać. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i polewać sosem.
  • Pyszności! Karla

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy