Sałatka z grillowanym indykiem i sosem szalotkowym

Ocena:

4.5 (193)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Grillowanie: 10 minut
Porcja: 375 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 40 dag piersi indyka
  • łyżka oleju
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 3 szalotki
  • 1/8 l białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag mieszanych liści sałat
  • łyżka jasnego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sałatka z grillowanym indykiem i sosem szalotkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć, posiekać. Szalotki obrać, drobno pokroić. Razem z papryką i winem włożyć do rondelka. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem. Lekko przestudzić. Dokładnie zmiksować, wymieszać ze śmietaną i masłem. Przyprawić.
  • Sałaty umyć, starannie osuszyć. Pierś indyka pokroić na  spore kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Grillować około 10 minut na rozgrzanym grillu lub patelni żeliwnej. Od czasu do czasu smarować olejem.
  • Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą, polać sałatę. Przełożyć na talerze, poukładać na niej kawałki indyka. Całość polać sosem paprykowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne