Sałatka z grillowanym indykiem i sosem szalotkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć, posiekać. Szalotki obrać, drobno pokroić. Razem z papryką i winem włożyć do rondelka. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem. Lekko przestudzić. Dokładnie zmiksować, wymieszać ze śmietaną i masłem. Przyprawić.
Sałaty umyć, starannie osuszyć. Pierś indyka pokroić na spore kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Grillować około 10 minut na rozgrzanym grillu lub patelni żeliwnej. Od czasu do czasu smarować olejem.
Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą, polać sałatę. Przełożyć na talerze, poukładać na niej kawałki indyka. Całość polać sosem paprykowym.
Komentarze