Sałatka z fasolą i twarogiem

Sałatka z fasolą i twarogiem to propozycja na drugie śniadanie do pracy albo przekąska na piknik. Niskokaloryczna kombinacja witamin i błonnika. Spróbuj sałatkę z fasolą i twarogiem.

Sałatki

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 153 głosów)

Składniki:

  • miąższ z awokado
  • pokrojony w kostkę
  • cytryna
  • puszka (ok. 250 g) fasoli czerwonej
  • osączona i opłukana z zalewy
  • cebula czerwona
  • średniej wielkości
  • pocięta w piórka
  • 250 g twarogu chudego
  • pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g kaszy gryczanej białej lub prażonej
  • ugotowanej następnie na sypko
  • 100 g mieszanki sałat
  • porwanych
  • strąk czerwonej papryki
  • pokrojony w paski
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pokrojone na plasterki
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • łyżka sezamu
  • uprażonego na patelni

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Awokado skrapiamy połową soku z cytryny
  • mieszamy z fasolą i cebulą. Twaróg obtaczamy w oregano. Resztę soku z cytryny mieszamy z musztardą i oliwą.
  • Przygotowujemy szczelnie zamykane słoiki i układamy w nich warstwami: kaszę
  • sałatę
  • paprykę
  • seler naciowy
  • fasolę z awokado
  • twaróg
  • pomidory. Posypujemy sezamem. Sos przelewamy do osobnego pojemniczka.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz także: jagodowe lassi 

 

Notka redakcyjna

Nieprażona (biała) kasza gryczana jest jednym z najbogatszych źródeł białka, flawonoidów (substancji zapobiegających m.in. zawałom i miażdżycy) oraz błonnika. Na długo syci i daje energię.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy