Sałatka z fasolą i twarogiem

Sałatka z fasolą i twarogiem to propozycja na drugie śniadanie do pracy albo przekąska na piknik. Niskokaloryczna kombinacja witamin i błonnika. Spróbuj sałatkę z fasolą i twarogiem.

Dodany przez:

Sałatki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • miąższ z awokado, pokrojony w kostkę
  • cytryna
  • puszka (ok. 250 g) fasoli czerwonej, osączona i opłukana z zalewy
  • cebula czerwona, średniej wielkości, pocięta w piórka
  • 250 g twarogu chudego, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g kaszy gryczanej białej lub prażonej, ugotowanej następnie na sypko
  • 100 g mieszanki sałat, porwanych
  • strąk czerwonej papryki, pokrojony w paski
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • łyżka sezamu, uprażonego na patelni

Przygotowanie

  1. Awokado skrapiamy połową soku z cytryny, mieszamy z fasolą i cebulą. Twaróg obtaczamy w oregano. Resztę soku z cytryny mieszamy z musztardą i oliwą.
  2. Przygotowujemy szczelnie zamykane słoiki i układamy w nich warstwami: kaszę, sałatę, paprykę, seler naciowy, fasolę z awokado, twaróg, pomidory. Posypujemy sezamem. Sos przelewamy do osobnego pojemniczka.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Wskazówki

Zobacz także: jagodowe lassi 

 

Komentarz redakcji

Nieprażona (biała) kasza gryczana jest jednym z najbogatszych źródeł białka, flawonoidów (substancji zapobiegających m.in. zawałom i miażdżycy) oraz błonnika. Na długo syci i daje energię.
awokado kasza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy