Sałatka z cytrusów

Cytrusy najlepiej jeść zimą, kiedy nasza odporność spada. Nie tylko są bogatym źródłem witaminy C, ale i super smakują.

Sałatki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 157 głosów)

Składniki:

  • ok. 1 i 1/2 kg mieszanych cytrusów: różnokolorowych pomarańczy i grejpfrutów, mandarynek, klementynek, cytryn i limonek
  • miód
  • ok. 150 ml czerwonego słodkiego wina
  • 6 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • ziarenko kardamonu
  • 2 ziarenka pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie owoce obieramy i staramy się wyfiletować lub przynajmniej maksymalnie ściąć białe błonki, i zachować wyciekający sok. Kroimy je w plasterki lub dzielimy na cząstki, mieszamy w salaterce. Ok. 6 łyżek miodu, wino i zachowane soki z cytrusów mieszamy w rondelku i podgrzewamy.
  • Przyprawy tłuczemy w moździerzu, wsypujemy do sosu, ew. dodajemy soku z cytryny lub wody, całość trochę redukujemy. Ostudzonym sosem zalewamy cytrusy, zostawiamy na 1 godz., aby smaki się przegryzły.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Najlepsza do pieczonego drobiu oraz pieczeni z chudej wieprzowiny.
Zobacz też: egzotyczna sałatka owocowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Dżem z cytrusów
Słodki przysmak

Leva

Dżem z cytrusów

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 45 min.
gyros

Sałatka gyros z kurczakiem to prawdziwy hit! Przepis sprawdzi się zarówno na święta, jak i imprezy w domu, urodziny czy imieniny. Jeśli organizujecie przyjęcie z okazji chrzcin w domu lub przyjęcie komunijne - sałatka gyros z kurczakiem to także dobry wybór! Sprawdźcie składniki i przygotowanie, i do dzieła! 

JustynaDzasta

Sałatka gyros z kurczakiem