Sałatka z cytrusów

Cytrusy najlepiej jeść zimą, kiedy nasza odporność spada. Nie tylko są bogatym źródłem witaminy C, ale i super smakują.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ok. 1 i 1/2 kg mieszanych cytrusów: różnokolorowych pomarańczy i grejpfrutów, mandarynek, klementynek, cytryn i limonek
  • miód
  • ok. 150 ml czerwonego słodkiego wina
  • 6 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • ziarenko kardamonu
  • 2 ziarenka pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Wszystkie owoce obieramy i staramy się wyfiletować lub przynajmniej maksymalnie ściąć białe błonki, i zachować wyciekający sok. Kroimy je w plasterki lub dzielimy na cząstki, mieszamy w salaterce. Ok. 6 łyżek miodu, wino i zachowane soki z cytrusów mieszamy w rondelku i podgrzewamy.
  2. Przyprawy tłuczemy w moździerzu, wsypujemy do sosu, ew. dodajemy soku z cytryny lub wody, całość trochę redukujemy. Ostudzonym sosem zalewamy cytrusy, zostawiamy na 1 godz., aby smaki się przegryzły.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Najlepsza do pieczonego drobiu oraz pieczeni z chudej wieprzowiny.
 

owoce sałatka cytrusy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze