Sałatka z cykorii z serem pleśniowym

Lekka sałatka z wyrazistym serem pleśniowym doskonale pasującym do słodko- gorzkiej cykorii.

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 140 głosów)

Składniki:

  • 4 cykorie
  • 5 dag roqueforta
  • jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 8 łuskanych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka łagodnej musztardy
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z cykorii usunąć głąby. Liście dokładnie umyć
  • osuszyć
  • pokroić w paseczki (kilka odłożyć).
  • Jabłko umyć
  • obrać
  • usunąć gniazdo nasienne
  • pokroić w małą kostkę. Cykorię (liście i pokrojoną) oraz jabłka ułożyć na talerzu. Skropić obficie sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.
  • Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni
  • dość grubo posiekać. Posypać nimi cykorię i jabłka.
  • Oliwę wymieszać z musztardą i pokruszonym serem roquefort tak
  • aby powstał zawiesisty sos. Przyprawić obficie pieprzem i lekko posolić.
  • Sałatkę polać sosem
  • posypać natką.
  • Smacznego!

Kalorie: 200.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy