Sałatka z cykorią i pieczenią

Sałatka z cykorią i pieczenią to patent na wykorzystanie resztek pieczeni (na przykład upieczonej w folii polędwiczki wieprzowej). Koniecznie zróbcie do niej żurawinowy winegret. 

SałatkiPrzystawki

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 163 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Posiekaną sałatę, pokrojoną cykorię, cząstki pomarańczy, obrane i pokrojone w kostkę jabłko (skropione sokiem z cytryny) i pocięte na połówki winogrona mieszamy na półmisku z sokiem, który został po krojeniu pomarańczy.
  • 2.Na wierzchu kładziemy plasterki ugotowanych lub upieczonych buraków i pieczeni, posypujemy pokruszonymi orzechami i szczypiorkiem, oprószamy pieprzem.
  • 3.Osobno podajemy sos: dżem żurawinowy ucieramy dokładnie z musztardą i octem. Mieszając, powoli wlewamy oliwę.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • pieczeń z polędwiczki wieprzowej
  • dżem żurawinowy 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy