Sałatka z cukinią, fenkułem i boczkiem

Tę sałatkę zrobicie zaledwie w kilka chwil. Przyznajemy, że boczek to mała rozpusta, ale co tam, każdemu czasami się zdarza!

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 80 dag fenkuła z nacią
  • 4 cukinie baby
  • 15 dag wędzonego parzonego boczku
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki balsamico
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Oczyszczony fenkuł kroimy w cienkie plasterki, nać odkładamy do dekoracji. Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry, boczek w kostkę. Nasiona kopru prażymy na suchej patelni, odkładamy. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy plastry fenkuła i boczek, podsmażamy aż apetycznie się zrumienią, oprószamy solą i pieprzem.
  2. Zdejmujemy, na patelnię dolewamy ok. łyżki oliwy, rozgrzewamy, szybko opiekamy plastry cukinii. Balsamico mieszamy z sokiem z cytryny, pozostałą oliwą i tłuszczem, który uda się nam zlać z patelni. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy boczkiem i polewamy sosem; zostawiamy na 10 min, dekorujemy odłożoną nacią.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Wskazówki

Zobacz też: przepis na chlebek cukiniowy

sałatka cukinia boczek fenkuł
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy