Odświeżająca sałatka z bobu, zielonego groszku i mięty

Ocena:

4.53 (159)

Bób najczęściej jadamy jako samodzielną przekąskę. Dziś poznamy jego sałatkowe zastosowanie.

Składniki:

  • Bób d’aucy – 1 paczka
  • 6-8 plasterków bekonu
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 mała cebula dymka
  • świeża mięta
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • ocet z białego wina lub sok z cytryny – 1 łyżka
  • ostra musztarda – 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Odświeżająca sałatka z bobu, zielonego groszku i mięty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bób i groszek ugotuj do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia
  • Obierz przestudzony bób ze skórek
  • Plastry bekonu wysmaż na patelni, aż staną się chrupkie i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
  • Kiedy bekon nieco ostygnie – połam plastry na mniejsze kawałki
  • Dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj
  • Przygotuj sos z oliwy, octu i musztardy. Wymieszaj najpierw musztardę z octem, a następnie dolewaj cienkim strumieniem oliwę, aby zachować jednolita konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  • Wymieszaj delikatnie bób, groszek i dymkę z sosem, a bekon ułóż na gotowej sałatce
  • Posyp posiekanymi listkami świeżej mięty
  • Podawaj ze świeżym razowym pieczywem lub grzankami

Porady

Bób to smaczny i wartościowy składnik zdrowej kuchni, produkt o wielu zastosowaniach – od wyrafinowanych sałatek po proste i pożywne pasty do pieczywa czy zupę-krem. To znane od dawna warzywo strączkowe jest cennym źródłem białka i błonnika, a także kwasu foliowego i witaminy B12. Warto pamiętać o nim, jeśli kontrolujemy naszą wagę, gdyż przy niskiej wartości kalorycznej zapewnia szybko uczucie sytości.

Bób D'aucy, opakowanie 400 g

Bób d'aucy, opakowanie 400 g

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne