Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym

Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym to przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Koperek aromatyzuje danie i uzupełnia smakiem resztę składników.

Sałatki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka groszku zielonego
  • sól
  • 1 szklanka pęczaku
  • 300 g bobu
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 pęczek koperku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Groszek zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 12 godz.; uzupełniamy wodę i gotujemy ok. 20 min, na koniec solimy. Pęczak wsypujemy na 1 l wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 13–15 min, a następnie odcedzamy. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15–20 min, odcedzamy, po przestudzeniu łuskamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy oliwę, ocet i cukier, dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Z tak przygotowanym dressingiem mieszamy w salaterce groch, kaszę, bób, ogórki i koperek.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: sałatka z bobem, ciecierzycą, boczkiem i papryką

 

 





 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy