Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym

Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym to przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Koperek aromatyzuje danie i uzupełnia smakiem resztę składników.

Sałatki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 147 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood-pedy-groszku-1.Groszek zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 12 godz. uzupełniamy wodę i gotujemy ok. 20 min, na koniec solimy. Pęczak wsypujemy na 1 l wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 13–15 min, a następnie odcedzamy. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15–20 min, odcedzamy, po przestudzeniu łuskamy.
  • koperek-fot.iStock-kroki-przepis2.Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy oliwę, ocet i cukier, dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Z tak przygotowanym dressingiem mieszamy w salaterce groch, kaszę, bób, ogórki i koperek.
    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: sałatka z bobem, ciecierzycą, boczkiem i papryką

Sałatka z bobem, kaszą pęczak,  groszkiem i ogórkiem małosolnym zawiera w przepisie:

  • 4 ogórki małosolne

Sałatka będzie się świetnie prezentować w ozdobnych miskach. Jednak można ją wziąć jako przekąskę na spacer lub małe co nieco na piknik w rodzinnym gronie. Przydadzą się do tego małe pojemniki takie jak lunch boxy, słoiki i wielorazowe łyżki wykonane np.: z drewna. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy