Sałatka z białej kapusty

Jest idealnym dodatkiem do pieczonych, smażonych i grillowanych mięs - oto sałatka z białej kapusty.

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 158 głosów)

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • sól
  • 2–3 marchewki
  • cebula
  • 2–3 ogórki kiszone
  • pęczek koperku
  • pieprz
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki oliwy

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z kapusty usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Oprószamy solą, mieszamy, lekko dociskamy i odstawiamy.
  • Marchewkę, cebule i ogórki kiszone obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, koperek siekamy.
  • Wszystko dodajemy do kapusty, przyprawiamy pieprzem i ew. solą, skrapiamy octem i oliwą, dokładnie mieszamy. Sałatka powinna się nieco „przegryźć”.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy