Sałatka wielowarzywna do słoików

Ocena:

4.26 (243)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka wielowarzywna do słoików to uniwersalny dodatek do obiadów na cały rok. Taka kolorowa, pyszna i pełna witamin przekąska idealnie uzupełni zarówno mięsne, jak i rybne czy jarskie dania. Sposób przygotowania jest nieskomplikowany i szybki do wykonania, jednak, aby ten warzywny miks smakował idealnie, należy zachować odpowiednie proporcje i trzymać się kilku zasad. Jakich? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!

Składniki:

  • kapusta biała  2 kg

  • cukinia  2 kg

  • por  2 szt.

  • pietruszka  3 szt.

  • marchewka  4 szt.

  • czerwona papryka  2 szt.

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sól  40 g

  • pieprz  10 szt.

  • olej  250 ml

  • ocet  200 ml

  • cukier  220 g

Sałatka wielowarzywna do słoików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sałatka wielowarzywna do słoików: Wszystkie warzywa myjemy. Marchew, pietruszkę i cukinię obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy, pora kroimy w cienkie półplasterki, a paprykę kroimy w drobne paseczki.

    Marchewka tarka
  • Krok 2:

    Zalewa: Ocet zagotowujemy z cukrem i solą, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie warzywa mieszamy z olejem i octową mieszanką. Dodajemy ziarna przyprawy i przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut. 

    Pasteryzowanie przetworów w garnku

Porady

  • Z podanego powyżej przepisu wychodzi około 10 półlitrowych słoików. Jeśli chcemy zamarynować większą porcję warzyw, należy zwiększyć również wprost proporcjonalnie ilość zalewy. 
  • Tak przygotowana sałatka wielowarzywna do słoików może być spożywana już po 7-10 dniach, ale najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zawekowania. Równie smaczna będzie po kilku miesiącach, dlatego spokojnie można przygotować większy zapas na całą zimę. 
  • Sałatka wielowarzywna do słoików idealnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju fast foodu. Idealnie uzupełni domowego burgera, kebab czy tortillę.
  • Sałatka warzywna do słoików na zimę powinna być pasteryzowana przez około 15-20 minut. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że wytrzyma przez całą zimę nie tracąc smaku i właściwości odżywczych. Aby maksymalnie wydłużyć trwałość przetworów, najlepiej ustawić słoiki w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. 
  • Sałatki do słoików na zimę to nie jedyne pomysł na przetwory. Spiżarnię warto zapełniać również warzywami marynowanymi solo. Szczególnie pysznie smakują kiszona brukselka, kalafior oraz buraczki.

Lubisz warzywne przetwory? Wypróbuj też sałatkę z cukinii i papryki.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka wielowarzywna do słoików - dodatki

Można ją przygotowywać na dziesiątki sposobów, na bazie przeróżnych warzyw. Na smak, kolor i konsystencję tego przepisu może wpływać to, jaki zestaw przypraw dodamy do zalewy. Aby marynata miała intensywnie żółtą barwę, wystarczy dosypać szczyptę curry lub kurkumy. Czerwonawe przetwory otrzymamy z kolei dzięki dodatkowi odrobiny papryki w proszku, zarówno słodkiej, wędzonej, jak i ostrej. A jeśli chcecie uzyskać ciemne ogórki lub cukinię, wystarczy że dolejecie kilka łyżek sosu sojowego

Warto też zadbać, aby zalewa miała mocny i wyrazisty smak, który wchłoną warzywa. W tym celu warto dodać do niej odrobinę chilli, aby ją nieco zaostrzyć oraz trochę cukru czy miodu, który osłodzi całość. Do wydobycia ciekawego smaku można użyć również skórki z cytryny albo kilku goździków. Świetnym dodatkiem, który podkręci smak warzyw w marynacie jest też przyprawa gyros

Sałatka wielowarzywna do słoików - z czym ją podawać? 

Sałatka na zimę wielowarzywna to niezbędnik w każdej spiżarni i piwnicy. Świetnie sprawdza się ona jako dodatek do obiadu, poza sezonem na nowalijki. Aby przygotować szybki obiad, wystarczy jedynie odkręcić słoik i odcedzić warzywa z zalewy. Jednak ten rodzaj przetworów jest też nieoceniony w czasie letnim, gdyż idealnie sprawdza się do grilla. W towarzystwie takich marynowanych warzyw doskonale smakują też mięsa, burgery i szaszłyki.

Taki dodatek genialnie uzupełni też wszelkiego rodzaju dania rybne. Łosoś, pstrąg czy dorsz świetnie komponują się ze słodko-kwaśnym smakiem sałatki. Ten wielowarzywny miks świetnie będzie smakował także z krewetkami, zarówno tymi smażonymi, jak i z grilla. 

Sałatki do słoików na zimę - inne wersje smakowe

Jeśli posmakuje wam ten przepis, powinniście wypróbować również inne przepisy na sałatki do słoików. Takie pyszności przygotujemy na bazie cukinii, papryki, kapusty, ogórków, a nawet kalafiora. Szczególnie warta wypróbowania jest sałatka z ogórków oraz ta z cukinii i papryki. Smacznym przepisem, który spotkamy w wielu sklepach jest także sałatka szwedzka, jednak warto przygotować ją w wersji domowej. Miłośnikom znanych i lubianych smaków spodoba się z kolei klasyczna mizeria do słoików. Jeśli natomiast od wielowarzywnych sałatek wolicie marynowane warzywa solo, wypróbujcie klasyczny przepis na buraczki na zimę oraz młodą kapustę do słoików.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne