Sałatka z białej kapusty

Przepisy na przetwory: sałatka z białej kapusty z marchewką

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki surówki przetwory

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.38 z 173 głosów)

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 4 marchewki
  • papryczka chili
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ok. łyżki soli
  • pieprz
  • po 1,5 szklanki:cukru, oleju i octu 10%
  • ostra musztarda do smaku
  • 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Sałatka z białej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy, obrane marchewki ścieramy (najlepiej na tarce, która „robi“ długie, cienkie wstążki), wypestkowaną papryczkę drobno kroimy, natkę (same listki) siekamy. Wszystko mieszamy w dużej misce z solą i niewielką ilością pieprzu. Z cukru, oleju, octu i szczypty soli gotujemy zalewę, na koniec doprawiamy do smaku musztardą i – jeśli używamy – dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gorącą zalewę dodajemy do miski z warzywami, dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków razem z wytworzonym sokiem. Pasteryzujemy ok. 20 min od zagotowania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy